La Comunitat de Madrid ha anunciat recentment la seva intenció de tramitar una nova llei que li permeti recaptar directament l’impost sobre les grans fortunes. Aquesta decisió sorgeix després del rebuig del Tribunal Constitucional al seu recurs contra el gravamen estatal a les grans fortunes.

Per què una nova llei?

El Govern central va dissenyar el gravamen estatal a les grans fortunes per recaptar per aquest concepte en aquelles regions que bonifiquen aquesta càrrega fiscal. Madrid, que bonifica aquest impost al 100%, va veure en el nou tribut estatal una forma de perjudicar els interessos de la regió i als seus tributants més acaudalats.

Després de veure que el Ministeri d’Hisenda aconseguia en 2023 555 milions d’euros a través d’aquesta via, i no aconseguir tombar el projecte als tribunals, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, va decidir articular una llei per recaptar aquest diner a través de l’Administració regional.

Quin és l’objectiu?

L’objectiu principal d’aquesta nova llei és que la recaptació de l’impost a les grans fortunes quedi en mans de la Comunitat de Madrid. D’aquesta manera, els contribuents madrilenys que han de pagar l’Impost Temporal de Solidaritat de les Grans Fortunes de l’Estat ho faran en l’Impost sobre el Patrimoni autonòmic.

La intenció és que la Comunitat de Madrid reverteixi als madrilenys aquest diner fonamentalment a través de la baixada d’impostos. Així, es modificarà la bonificació per a patrimonis a partir de 3 milions perquè es quedi igual que la tarifa estatal.

A qui afectarà?

Aquesta norma recaptatòria afectarà als 10.302 contribuents regionals que han hagut de pagar l’impost estatal en 2023, precisament per tenir patrimonis de més de 3 milions.

Conclusió

La tramitació d’aquesta nova llei és un clar exemple de com les regions busquen mantenir la seva autonomia fiscal i protegir els interessos dels seus contribuents. No obstant això, encara queda per veure com s’implementarà aquesta llei i quin serà el seu impacte real en la recaptació d’impostos i en els contribuents de la Comunitat de Madrid.