El Tribunal Superior de Justícia d’Aragó (TSJA) ha emès una sentència que podria tenir un impacte significatiu en les condicions laborals dels treballadors a tot Espanya. Segons la sentència, moure 30 minuts l’horari laboral no constitueix una “modificació substancial” de les condicions laborals.

Detalls de la sentència

La sentència es va originar a partir d’un conflicte col·lectiu iniciat per la Federació de Serveis de CCOO contra la cadena de supermercats Alcampo. A l’agost de 2018, Alcampo va adquirir diversos establiments de la cadena de supermercats Dia, incloent diversos a Saragossa i Terol. Aquest acord incloïa la subrogació de 674 treballadors. Les botigues adquirides per Alcampo tenien un horari d’atenció al públic de 9:00 a 21:00 hores, finalitzant la seva jornada els treballadors sobre les 21:15 hores. Al juny de 2023, Alcampo va comunicar als responsables de cadascuna de les botigues afectades que des del 24 de juliol l’horari d’atenció al públic seria de 9:00 a 21:30, de manera que els treballadors finalitzarien la seva jornada entorn a les 21:45 hores. Dels 674 treballadors de les botigues Dia que van passar a treballar per Alcampo, 304 van veure modificada la seva jornada.

Implicacions de la sentència

La sentència del TSJA estableix un precedent important pel que fa a les condicions laborals i els drets dels treballadors. Segons el tribunal, un canvi de 30 minuts en l’horari laboral no es considera una modificació substancial de les condicions laborals. Això significa que els empresaris poden tenir més flexibilitat per ajustar els horaris de treball sense haver de fer front a reclamacions legals per part dels treballadors. No obstant això, també planteja preguntes sobre fins a quin punt els empresaris poden modificar els horaris de treball abans que es consideri una modificació substancial.

Conclusió

La sentència del TSJA és un recordatori que les lleis laborals estan en constant evolució i poden tenir un impacte directe en les condicions de treball dels empleats. És important que tant els empresaris com els empleats estiguin al corrent d’aquests canvis i comprenguin els seus drets i obligacions. 

Si tens alguna pregunta sobre com aquesta sentència podria afectar-te a tu o al teu negoci, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres. Estem aquí per ajudar-te.